TEŞEKKÜRLER B U R S A
Değerli öğrencilerim;
armut.com tarafından yapılan değerlendirme sonucunda “2022 yılı Bursa’nın En İyi Özel Direksiyon Hocası“ ödülüne layık görülmüş bulunmaktayım, katkılarınızdan dolayı hepinize teker teker teşekkürlerimi sunuyorum, sağ olun. 08.01.2023 – Bursa
🚦🚗🚦🚙💯🏆🥇 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ 🙏🧿
Bülent Yavuz
Güvenli Sürüş Eğitmeni
Bursa Özel Direksiyon Eğitmeni
web: www.bursaozeldireksiyon.com
google: Bursa Özel Direksiyon Eğitmeni
facebook: Bursa Özel Direksiyon Eğitmeni
DERSLERİMİZ ✏📖
👉Ehliyeti ve aracı olup yoğun trafikte, her türlü hava ve yol şartlarında aktif ve güvenli araç kullanmak isteyen herkese kendi araçları ile GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ veriyorum. Prensip olarak ehliyet ve araç sahibi olmayanlara ders vermiyorum, lütfen teklif etmeyiniz!
👉Derslerimiz Ana Dersler(bilgi, eğitim, öğrenme) ve Uygulama Dersleri olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.
👉Derslere başladığımız ilk gün öğrencimin gerek pratik gerekse psikolojik(korku, heyecan, stres) seviyesini tespit ederek durumuna uygun bir eğitim planı ve programı belirledikten sonra eğitimimize devam ediyoruz.
👉Öğrencime eğitime çıktığımız her gün 60 dakikalık iki dersten oluşan net 120 dakika (2 saat) eğitim vermekteyim.
👉Dersimizin süresi eğitim alanında öğrencim direksiyon başına geçtikten sonra başlar.
👉Eğer öğrencim talep ederse iki ders arasında 15 dakikalık dinlenme molası verilir ve bu süre öğrencimin dakikasından sayılmaz.
👉Öğrencilerimi araçları ile birlikte adreslerinden alıp dersten sonra tekrar adreslerine bırakıyorum.
👉Daha detaylı bilgi için bana telefonumdan veya e-mail adresimden ulaşabilirsiniz.
KARLI VE BUZLU ZEMİNLERDE ARAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR❓
Araçlar için en zor koşullar karlı ve buzlu zeminlerdir. Tutunmanın ciddi oranda zorlaştığı, fren mesafesinin uzadığı karlı ve buzlu zeminlerde araç kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte yapılması ve yapılmaması gerekenler…
KARLI VE BUZLU ZEMINLERDE MUTLAKA KIŞ LASTİĞİ KULLANIN!
Dört mevsim lastiği olarak adlandırılan, araçlarımızda standart olarak gelen lastikler 7 derece ve üzerinde maksimum tutunmayı sağlayabilirler. Sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde bu lastiklerin tutunma problemi başlar ve fren mesafesiniz uzar. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki havalar için dizayn edilmiştir ve hava soğudukça tutunma performansı artar, fren mesafenizi ciddi oranda azaltır.
DÖRT LASTİĞİ BİRLİKTE DEĞİŞTİRİN!
Lastiklerden sadece ikisini kış lastiğiyle değiştirmek ciddi bir hatadır. Bu şekilde aracın yere sağlam basması imkansızdır. Mutlaka dört lastiğinde kış lastiğine çevrilmesi gerekmektedir.
LASTİK HAVALARINI ASLA İNDİRMEYİN!
Yapılan en büyük hatalardan biri de karlı havalarda araç lastik havalarının indirilmesidir. Bu büyük hataya asla düşülmemelidir. Lastik havasını düşürseniz; lastiğin omuz kısımlarına yük biner, yere basması gereken sırt kısmı temas problemi yaşar. Lastik havasını düşürdükçe kar tahliyesini sağlayan olukların, kanalların, desenlerin arasında boşluk kapanmaya başlar. Bu nedenle tutunma, patinaj ve kayma problemleri başlar. Karlı zeminlerde güvenli bir sürüş için lastik havalarını düşürmek yerine 2 psi artırmak gerekmektedir. Havayı artırarak tahliye kanallarının arası biraz daha açılır ve tutunma artar. Normal zeminlerde ise araç üreticisinin belirlediği lastik havaları kullanılmalıdır.
MÜMKÜN OLDUĞUNCA ŞERİT DEĞİŞTİRMEYİN!
Karlı zeminlerde ve gizli buzlanmanın olduğu bölgelerde mümkün olduğunda az hareket edilmeli, gereksiz şerit değişimlerinden kaçınılmalıdır. Çünkü yapılacak ani ve sert direksiyon hareketlerinden dolayı aracın her an ağırlık transferi bozulabilir, önden veya arkadan kaymalar yaşanabilir. Direksiyon hareketlerinin çok yumuşak olması, diğer sürücülerin hatalarından etkilenilmemesi için takip mesafesinin de artırılması iyi bir çözüm olacaktır.
ANİ GAZ VE FREN HAREKETLERİ YAPMAYIN!
Tutunmanın zor olduğu karlı zeminlerde araç kullanan sürücüler ani gaz ve fren hareketlerinden uzak durmalıdırlar. Yapılacak her ani veya sert hareket, patinaj ve kayma problemi ortaya çıkacaktır. Gaz ve fren pedalları çok yumuşak kullanılmalıdır. Fren kullanma yerine vites küçültmeyle yavaşlamayı tercih eden sürücülerinde debriyajdan ayağını çok yavaş şekilde çekmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yük bir anda ön tarafa toplanır, aracın ağırlık transferi bozulur ve kayma problemi başlar.
İKİNCİ VİTESTE KALKABİLİRSİNİZ!
Karlı zeminlerde ön lastiklere fazla güç vermek patinaja sebep olabilir. Bu nedenle aracı ikinci vitese alıp, gaz ve debriyaj hareketlerini çok yavaş uygulayarak sorunsuz bir kalkışa imza atabilirsiniz. Bu imkana sahip olmayan otomatik vites araçlardaysa gaz pedalına çok yavaş, kademeli olarak basılması yeterli olacaktır.
BİR ÜST VİTESİ TERCİH EDİN!
Sürüş esnasında aracın devrini yükseltmek karlı zeminler için dezavantaj oluşturur. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesi tercih edin. Örneğin; ikinci viteste 45 km/s hızla gitmek yerine, üçüncü viteste aynı hızla giderseniz aracın yere tutunması biraz daha kolay olacaktır.
GİZLİ BUZLANMA TEHLİKESİNE KARŞI DİKKATLİ OLUN!
Eriyen kar suyunun bulunduğu yerler, köprü üstleri, viyadükler ve yoğun rüzgar alan zeminler gizli buzlanma açısından büyük risk oluşturur. Bu bölgelere yaklaşırken hızınızı yarı yarıya düşürün, takip mesafenizi iki katına çıkarın. Araç içinde telefon, müzik sistemi gibi dikkat dağıtacak ekipmanlarla uğraşmayın, reflekslerinizi hazır tutun.
GEREKLİ DURUMLARDA KIŞ LASTİĞİNE DE ZİNCİR TAKIN!
Kış lastiği kullanan sürücülerin birçoğu araçlarında zincir bulundurmuyor. Hem yasal, hem de güvenli sürüş açısından araçta zincir bulundurulmalıdır. Belirli bir kar seviyesinin üzerinde kış lastiği de tutunma problemi yaşar. Bu nedenle özellikle yolun buzla kaplı kısımlarında tek çare zincir kullanımıdır. Unutmayın; kış lastiğine de zincir takılır.
LASTİK KARA SAPLANDIĞINDA NE YAPILMALIDIR?
Aracınızın bir veya birden fazla lastiği kara saplanırsa yapılacak çok az şey vardır. Çok fazla gaz vermek aracı saplandığı yerden çıkarmaz, aksine boşa dönen lastik düştüğü çukuru derinleştirir. Aracı mümkünse ikinci vitese alıp, çapraz şekilde öne ve arkaya doğru manevra denemeleri yapılabilir. Fakat 4-5 denemeden sonra araç yerinden hiç hareket etmemişse daha fazla zorlamamak gerekir. Aksi takdirde hem araca zarar verilir, hem de aracın saplandığı yerden çıkış süresi uzar. Bu nedenle fazla ısrar etmeden çekici yardımı almak en iyi yöntemdir. 05.01.2023
“GÜVENLİ SÜR, GÜVENDE KAL”
Bülent Yavuz
Güvenli Sürüş Eğitmeni
Bursa Özel Direksiyon Eğitmeni
OTOMATİK VİTES ARAÇ NASIL KULLANILIR❓
Arabaların, istediğimiz yere konforlu bir şekilde ulaşmamızı sağladıkları ve hayatımızı kolaylaştırdıkları bir gerçek. Her geçen gün gelişen teknoloji artık rahatlıkla araçlara nüfus ederken, bu sayede yolculuklarımızda da hayatı kolaylaştırmaya ve güvenliği sağlamaya devam ediyor. Pratik araç kullanımı denildiğinde ise akla ilk olarak otomatik arabalar geliyor. Peki, otomatik vites araba nasıl sürülür? İşte, otomatik vites araba kullanımı hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar:
OTOMATİK ARABALARIN VİTESLERİNDEKİ HARFLER NE ANLAMA GELİYOR ?
Otomatik vites araba kullanmak için bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri vitesin üzerindeki harflerin ne anlama geldiği. Otomatik vites arabalarda; P, R, N ve D harfleri bulunuyor.
P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor.
R: “Reverse” yani “geri gitmek” sözcüğünün kısaltması. Geri vitese geçmek için vitesi bu konuma almanız gerekiyor.
D: “Drive” yani “sürüş” sözcüğünün kısaltması. Aracı kullanmak için vitesi “D” konumuna getirmek gerekiyor.
N: “Neutral” sözcüğünün kısaltması. Aracı boşa almak için kullanılıyor. Işıkta ya da trafikte beklerken bu moddan yararlanabilirsiniz. Bu sayede araç dinlenebilir.
Vites üzerinde “+/-” işaretlerinin olduğunu da görebilirsiniz. Bu işaretler, aracı manuel olarak da kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Eğer arabayı manuel vites ile kullanmak istiyorsanız, ayağınız frendeyken vitesi sağ tarafa doğru ittirebilir ve vitesi küçültüp büyüterek sürüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.
OTOMATİK VİTES ARABA NASIL KALKAR ?
Kullanımı manuel vites arabalardan daha kolay olan otomatik vites arabaları kullanmak oldukça kolay! Şimdi, otomatik vitesli araçların nasıl kaldırılabileceklerini anlatalım.
▪️Aracınıza binin; koltuk ve ayna kontrollerini yapın. Sürüşe başlamadan önce emniyet kemerinizi takmayı unutmayın!
▪️Sağ ayağınızla frene basın ve basılı tutun, vitesin “P” konumunda olduğundan emin olun.
▪️Aracın “Start” butonuna basın ya da kontağını çevirerek aracı çalıştırın.
▪️Ayağınız frendeyken vitesi “P”den “D”ye getirin. (Eğer frene basmıyorsanız bu aşamada vites değişimi yapamazsanız.)
▪️Ardından el frenini indirin, sağ ayağınızı frenden kaldırın, gerekirse çok hafif gaza basın. İşte, park halindeki aracı kaldırmak bu kadar kolay!
OTOMATİK VİTES ARABA PARK EDİLDİKTEN SONRA NE YAPILIR ?
Aracınızı kullandınız, varmak istediğiniz yere ulaştınız, uygun bir alan buldunuz ve onu park ettiniz. Peki, aracınızı park ettikten sonra yapmanız gerekenler nelerdir?
▪️Öncelikle vitesi “N” konumuna alın. Bu sayede aracın yükü, şanzıman sisteminden alınır.
▪️Aracın el frenini çekip arabayı sabitleyin.
▪️Ayağınızı frendeyken vitesi “P” konumuna alın.
▪️Kontağı kapatın.
OTOMATİK VİTES ARABA KULLANMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR ?
▪️Otomatik vitesli arabalarda debriyaj pedalı yoktur. Bu da sürücülerin sol ayaklarının boşta kalacağı anlamına geliyor. Eğer manuel vitesli araç kullanmaya alışıksanız bu durum başlangıçta size zor gelebilir. Fakat frene basmak için sol ayağınızı kullanmamanız oldukça önemli. Çünkü sol ayağınızla frene basma seviyesini ayarlamanız zor olabilir ve bu durum ani fren yapmanıza neden olabilir.
▪️“D” de hareket halindeyken vitesi “R” veya “P” konumuna almayı kesinlikle denememelisiniz, araç hareket halindeyken vites değiştirmek oldukça tehlikeli ve sakıncalıdır, sakın unutmayın!
▪️Arabayı park ettikten sonra aracınızın vitesini “P” konumuna getirmek güvenlik için yeterli olmayabilir. Bu nedenle el frenini çektiğinize de emin olmalısınız.
▪️Eğer vitesler arası değişim yapamıyorsanız bunun nedeni frene basmamanız olabilir. Frene basarak vites değiştirmeyi denemelisiniz.
Otomatik şanzımanlı bir araçta en güvenli sürüş ve en iyi performans elde etmek için uyulması gereken önemli hususlar nelerdir?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
1- Otomatik vitesli araçlarda gaz pedalının hassas ve kontrollü kullanımı özellikle çok önemlidir. İleri yada geri hareket durumuna göre gaz pedalına anlık ve sert bir baskı aracınızın aniden ileriye veya geriye doğru fırlamasına neden olabilir. Otomatik vitesli bir araçla yapılan elim kazaların çoğu bu şekilde meydana gelmiştir.
2– Aracınızın sorunsuz çalışması için vites, fren pedalına basmadan D (ileri) , R (geri) , N (boş) ya da P (park) konumuna getirilmemelidir.
3– D (ileri) ya da R (geri) hareket konumu seçilmeden önce, tehlikelere karşı araç çevresi önemle kontrol edilmelidir.
4–Yokuş aşağı inişlerde araç kesinlikle boşa yani N (boş) konumuna alınmamalıdır.
5– Eğimlerde, iniş ve çıkışlarda durmanız gerekiyorsa fren üzerinde ayağınızı uzun süreli tutmayın, eğer uzun süreli durulacaksa P (park) konumunda ve el freni çekili bir durumda durun.
6–Otomatik şanzıman yağ değişimi zamanlarına mutlaka uyulmalıdır, aksi taktirde yağ bozulacak ve bozulan yağ otomatik şanzımanın performansında düşüşe ve önemli arızalara neden olacaktır.
Güvenli ve Keyifli sürüşler dilerim.🎈🚦🚗🎈🚦🚙🎈
25.12.2017 – Bursa
Bülent YAVUZ
Güvenli Sürüş Eğitmeni
Bursa Özel Direksiyon Eğitmeni
MANUEL(DÜZ) VİTES ARAÇ NASIL KULLANILIR❓
1- MANUEL VİTESLİ ARAÇ NASIL ÇALIŞTIRILIR ?
Manuel vitesli bir aracı çalıştırmak için öncelikle aracın kapısını açın ve sürücü koltuğuna oturarak sürücü koltuk ayarlarınızı ve ayna ayarlarınızı kontrol edin. Direksiyonun sağ tarafında anahtarın yerleştirileceği bölüm bulunur. Anahtarı bu bölüme yerleştirin ancak çevirmeden bırakın. Çünkü bundan önce yapılması gereken birkaç işlem bulunmaktadır.
Öncelikle debriyaj pedalının yerini belirlemeniz gerekir. Debriyaj pedalı ayağınızın altındaki 3 pedalın en solundakidir. Ortada Fren ve sağ taraftaki Gaz pedalıdır. Debriyaja basmak için her zaman sol ayağınızı kullanmalısınız. Fren ve Gaz içinse sağ ayağınızı kullanmanız gerekir. Hiçbir zaman aynı anda hem fren hem de gaza basılmadığı için tek bir ayak her iki pedal için yeterlidir.
2- MANUEL VİTESLİ ARAÇ NASIL HAREKET ETTİRİLİR ?
Sol ayağınızla aracın debriyaj pedalını tam olarak basılı tutun.
Aracın hareket edebilmesi için vitesin boştan bir (1)’e atılması gerekir. Sadece debriyaja basılı iken vites değiştirme işlemi yapabileceğinizi unutmayın.
Vitesi ellerinizle sıkıca kavrayıp önce sola ve sonra öne doğru iterek vitesi 1.vites konumuna getirin.
Ayağınızı yavaşça debriyaj pedalından çekmeye başlayın. Hızlı bir şekilde ayağınızı çekerseniz araç stop edecektir. Bu işlemi çok yavaş bir şekilde yapmanız gerekir. Öyle bir noktaya geldiğini hissedeceksiniz ki artık gaza basmanız gerektiğini anlayacaksınız.
Debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş çekerken, sağ ayağınızla yavaşça gaza basmaya başlayın. Bu işlemleri hep yavaş yavaş yapmanız gerekir. Aksi durumda araç bir anda önce doğru zıplayacaktır.
Biraz yola koyulmaya başladığınızda ayağınızı debriyaj pedalından tamamen çekmiş olmalısınız. Belli bir süre sonra aracın sesinden ve devir saatinden sonraki vitese geçmek istediğini hissedersiniz. Bu durumda sağ ayağınızı gazdan çekin ve sol ayağınızla debriyaja sonuna kadar basın. Debriyaja basılı iken vitesi 1’den 2’ye getirin. Aynı anda da sol ayağınızı yavaşça debriyaj pedalından çekin ve yine yavaşça gaza basmaya başlayın…
NOT: Derslerimizde öğrencilerimize buraya kadar olan ve devamında hareket halindeki manuel vitesli aracın yavaşlatılması ve durdurulması, dik yokuşta/dik inişte durdurulması/kaldırılması vb. gibi işlemler detaylı bir şekilde uygulamalı olarak gösterilmektedir.
Manuel vitesli bir aracı güvenli bir şekilde ve sorunsuzca kullanabilmek için saatlerce pratik yapmanız gerekir. Buradan öğrendiğiniz bilgilerle hemen araç kullanmaya başlamayın. İlk defa araç kullanacaksanız mutlaka yanınızda bu konuda yeterli bilgi ve deneyim sahibi, sertifikalı ve uzman bir eğitmenin olduğundan emin olun. Buradaki bilgiler sadece uzun zamandır manuel araba kullanmayan veya otomatik araba kullanıp manuel araba kullanmak isteyenler için oluşturulmuştur.
Güvenli ve Keyifli sürüşler dilerim.🎈🚦🚗🎈🚦🚙🎈
20.12.2017 – Bursa
Bülent YAVUZ
Güvenli Sürüş Eğitmeni
Bursa Özel Direksiyon Eğitmeni
GÜVENLİ SÜRÜŞ NEDİR❓
Güvenli sürüş; sürücülerin trafikte kendilerini, araçlarını ve diğer sürücüleri tehlikeye sokmadan sürüş yapmalarıdır.
Güvenli sürüşün önemini bilen bir sürücü;
Aracın genel kontrolünü yapıp ve eğer varsa eksikliklerini görüp gidermek suretiyle, yola çıkmadan önce kendisinin ve aracının güvenliği ile ilgili önlemleri alır.
ARACIN DIŞ KONTROLÜ:
Lastiklerin basıncı ve diş derinliği ☑
Bijon somunlarının sıkılığı ☑
Motor suyu seviyesi ☑
Motor yağı seviyesi ☑
Cam silecek suyu seviyesi ☑
Aydınlatma farları ☑
Fren lambaları ☑
Sinyal lambaları ☑
ARACIN İÇ KONTROLÜ:
Dikiz aynaları ayarı kontrolü ☑
Araç koltuğu ve başlığı ayarı kontrolü ☑
Emniyet kemeri bağlanması ☑
İYİ SÜRÜCÜ KİMDİR❓
👌İyi bir sürücü agresif hareketlerle aracının içinde bulunanları ve çevresindeki araçların sürücüleri ile içindeki diğer yolcuları rahatsız etmeyen sürücüdür.✔
👌İyi bir sürücü araç içinde bulunanların rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilmeleri için ani ve sert kalkış ile duruşlardan kaçınan sürücüdür.✔
👌İyi bir sürücü sakin, sabırlı ve aceleci olmayan tavırları/davranışları ile araç içindeki ve çevresindeki insanlara güven veren sürücüdür.✔
DİREKSİYON EĞİTİMİ NEDEN SERTİFİKALI UZMAN BİR EĞİTMENDEN ALINMALIDIR ❓
Eğer direksiyon eğitimini araç kullanabilen herhangi birinden(Eşiniz, Kardeşiniz, Babanız, Arkadaşınız v.s) almaya çalışırsanız sonu mutlaka hüsran olur ve boşa zaman harcarsınız, daha da önemlisi bilinçaltınıza olumsuz mesajlar vererek asla araç kullanamayacağınıza kendinizi inandırmaya başlarsınız .
Çünkü o kişi aracı sadece kullanmayı biliyor fakat anlatmayı bilmiyor ve sizi bir defada anlamaya zorluyor, sabrı hiç yok, söylediği anda sizden onu anlamanızı ve hemen uygulamaya geçmenizi bekliyor, oysa siz anlasanız bile ancak pratiğiniz arttıkça uygulamada hız kazanacaksınız, siz bunun farkındasınız ama maalesef o bunu anlayamıyor…
İşte bu nedenle Direksiyon Eğitimi; bu konuda eğitimli(M.E.B onaylı resmi Direksiyon Eğitmenliği sertifikası ve Güvenli Sürüş Teknikleri eğitimi sertifikası sahibi), anlatmayı ve öğrenci psikolojisini iyi bilen, verdiği pozitif mesajlarla öğrenciye özgüven aşılayan, sabırlı ve sakin, doğru yerde ve doğru zaman dilimindeki eğitimlerle öğrencisini güvenli bir sürücü olarak aşama aşama trafiğe hazırlayabilen konusunda tecrübeli bir uzman eğitmenden alınmalıdır❗
BÜLENT YAVUZ
Uzman Direksiyon, Trafik Çevre Bilgisi ve Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitmeni 🌏 BURSA 🌏
📞 0 536 498 05 75
📧 info@bursaozeldireksiyon.com